Rotarymöte 2022-11-11   Veckobrev

Klubbmedlemmar: 11
Gäster: Elisabeth Jörgensen, Eksjö Gamla Stans RK, Anna Hed

Dagens föredragshållare Björn Levin. President: Lars Hed

Dagens föredrag: Karl X Gustavs första danska krig del 2.

Danskarna bedömer att svenskarna skall fortsätta och förfölja dom in i Skåne.
Halland är svenskt vid detta tillfälle. Den svenska armen reduceras beroende på andra svenska krig i Tyskland, Polen och Norge.
Svenskarna samlas i Markaryd och går ner till Örkelljunga. Danskarna är längre ned i Skåne.  Svenskarna har problem med logistiken så dom drar sig tillbaka och befinner sig nu i Knäred för återhämtning.
Svenskarna får då order att gå väster ut och när den svenska armen kommer till Kattarp, ser de att den danska armen är uppställd emot dem och här inleds den 3 oktober 1657 ett slag.
Danskarna anfaller och svenskarna lyckas stoppa dom och den danske kungen som är med väljer att backa.
I och med denna vinst kan svenskarna fortsätta framryckningen på västkusten.
Eftersom vintern är sträng väljer svenskarna att gå till Traryd för återhämtning och få nya material och förstärkning. Vissa delar var även förlagda vid Varberg över vintern.
Karl X Gustav är i Polen och vill hem och försvara Halland. Danskarna tror att dom ska skeppa hem Karl X och eftersom Danmark har överlägsen flotta bevakar de sjöfarten så han inte kan komma hem den vägen.
Karl X väljer då att gå på offensiven och avdelar bl. a Wrangel att marschera hären på 6.000 man via Tyskland och upp i Danmark.
För att komma in i Danmark behöver man slå ut en befästning i Holstein och den 10 augusti stormar svenskarna och går segrande ur striden.
Anfallet går bra och danskarna ger upp fästningen och svenskarnakan kan nu nå Fyn för att komma vidare till Själland. Svenskarna skickar även en trupp som ska säkra Jylland och lyckas med det.
I samband med detta tog man ett stort krigsbyte.
Under tiden pågår även strider i Bohuslän, Värmland och Härjedalen mot danskarna.
Vi hade även ett pågående konflikt med danskarna i en koloni i Afrika som vi erhållit genom ett avtal med en lokal kung.
1658 tar danskarna denna, och när freden kommer 1660 så skall detta återlämnas till Sverige men då visar det sig att en tjänsteman sålt kolonin till holländarna och den lokale kungen startar ett krig mot holländarna men holländarna avgår med segern och behåller kolonin.
Åter till norden och när svenskarna står på Jylland läger sig isen och i januari beger man sig över isen till Fyn. Det är stora strapatser och även Karl X som åker släde går genom isen en gång men klarar sig. Man går inte över stora bält utan går längre söder ut.
Man har mindre sammanstötningar med danskarna och de är oroade att svenskarna skall inta Köpenhamn och ger därför upp.
Svenskarna vet att de är fast i Danmark om isen går upp och fredsförhandlingar inleds i Roskilde.
Skåne, Blekinge, Halland och Bohuslän blir därmed svenskt.  Man hade även ytterligare krav som senare återtogs.

President Lars tackade för ett intressant föredrag och överlämnade kalender, bok och vinflaska till Björn och avslutade därefter mötet.

Charles Bengtsson
Jag gick gröna bandet - 145 mil i fjällen!
Gröna Hästen NB
18 nov 2022

Årsmöte
25 nov 2022

Öl o smörgås hos Ulf - anmälan krävs!
Hos Ulf
01 dec 2022

02 dec 2022

Förpackningsindustrins utmaning, se nedan!
09 dec 2022

Julavslutning - obs anmälan