VECKOBREV  Rotarymöte 2022-10-07

President: Lars Hed

Närvarande medlemmar: 9 st.
Gäst : Anna Hed
Föredragshållare: Egon Lindqvist, med fru. Bor i Bjöbäck – Våxtorp

Dagens ämne: Fågelholkar åt alla. – Från kaffegök - till fladdermössholkar. Holkarna tillverkas helst med hyvlat virke utåt och råsågat in mot boplatsen.

Egon Lindqvist har ända sedan han var liten, haft ett intresse för fåglar.

Olika fågelarter, vill ha olika typer av ingångshål och storlek på holkarna. Detta tillhandahåller Egon i sin snickarverkstad.

Egon tillverkar olika storlekar med ingångshål på 29 – 32 och 35 mm i diameter.

Familjen har nu ca 100 fågelholkar, som är upphängda i olika träd och på fasader. Den mest frekventa gästen i fågelholkarna är starfamiljen. Stararna övervintrar nere vid medelhavet, där det tyvärr har blivit förföljda, vilket har resulterat i en minskad population. Staren kommer tidigt på våren och ungarna är flygfärdiga före midsommar och sedan blir det inte fler kullar. Stararna tillhör de fåglar som inte är revirhävdande och kan bo grannar med varandra.
En snarlik fågel är koltrasten, men den vill inte bo i en fågelholk. Detta gäller även rödhakar.

Många olika och trevliga fågelarter, tycker om att bo i fågelholkar, så som Pilfinkar, Blåmesar, med flera. Svartvit flugsnappare – som visa upp en tilltänkt holk för sin tilltänkta partner. Om honan accepterar boplatsen, så får hon själv inreda boet. Nötväckan kan ”promenera” både uppåt och neråt och bryr sig inte så noga om hur bostaden är placerad.

Den mest fascinerande fågeln tycker jag att Tornseglaren, även kallad Tornsvala, är. När ungarna lämnar sin fågelholk, så flyger den konstant i ca 3 år och under tiden i luften hinner den även med att para sig, för att där efter ruva på äggen och föda upp en ny kull i en holk.

Om ni inte vet vad ni skall köpa i julklapp, så åk till Egon och köp några fågelholkar. Tänk på att inte montera fågelholken i strålande solljus, hela dagarna. Detta med anledning av att det skans AC och således kan det bli för varmt inne i holken.

STORT TACK för ett intressant föredrag om fåglar och des boendekrav.

Dagens skribent: Lennart Svensson

En advokats vardag
14 okt 2022

Pubkväll på Laholms Stdshotell