Veckobrev från Laholm-Hök Rotaryklubb den 16 september 2022 å Gröna Hästen Laholm

Närvarande 10 medlemmar
Gäster: Elisabeth Jörgensen, Eksjö Gamla stan Rotaryklubb
                      Jill Björnsen Andersen, Laholm

Presidenten hälsade de närvarande välkomna och lämnade över ordet till past president Lars Hed som skulle kåsera litet kring Charles Lindbergs soloflygning över Atlanten för snart 100 år sedan.

Lars berättade att det funnits en lång tradition att tävla om att ta sig över Atlanten på kortast möjliga tid och erinrade bl.a. om passagerarfartygens blå band.

Charles Lindberg var dock inte först med bedriften att korsa Atlanten med ett flygplan. Redan 1917 lyckades två engelsmän om än med otaliga missöden flyga från Newfoundland till Irland. De båda herrarna vann ett utlovat pris på 10 000 pund och fick därtill en rad utmärkelser.

Några år senare 1927 startade svenskättade Charles Lindberg från New York och avsåg att flyga till Irland. Han var en erfaren pilot och postflygare. Inte mindre än fyra gånger hade han räddat sig  med fallskärm.  Med sig på planet hade han fyra smörgåsar, en termos och några koffeintabletter.     När han närmade sig Europa fick han syn på några fiskebåtar som han genom att flyga lågt försökte få kontakt med. Charles Lindberg uppfattade endast ett tecken med en arm som riktning mot land. Han kom in över Frankrike och landade i Paris efter 33 timmar i luften och hyllad som världens hjälte. Framgången kom att utnyttjas PR-mässigt. Livet medförde dock några tragedier då hans tvåårige son kidnappades och  hittades mördad. Kändisskapet blev för mycket och Charles Lindberg flyttade till Tyskland vilket utnyttjades av Hitlerregimen. Händelserna i samband med kristallnatten  fick honom att återvända till USA och han arbetade sedan som civil flygkonsult i den amerikanska flygindustrin under andra världskriget.

Avslutningsvis berättade Lars Hed att ytterligare några svenskar flugit ensamma över Atlanten. På 1960-talet flög en ung svensk, Olle Ringstrand ett litet enmotorigt plan från USA till Sverige men då hade utvecklingen av tekniska hjälpmedel tagit ett stort kliv framåt.

Presidenten tackade Lars Hed för ett mycket intressant föredrag och avslutade möte för lunch.

Björn Alm

Kokböcker från förr