Rotarys veckomöte 2022-09-23
President: Hans-Erik Hendriksen
Plats: Gröna Hästen
Föredragshållare: Christina L. Nordin
Gäster: Eva Mårtensson, Anna Hed.
Antal Rotaryaner: 11
Presidenten hälsade alla välkomna och spec. till dagens föredragshållare, som tidigare var medlem i klubben, samt till övriga gäster.
Samt, att nästa möte avhandlar Klubbsamråd.
Dagens föredrag om kokbokens historia
Forskningen har visat, att redan Romarna visat intresse för matkultur och, att även andra kulturer i olika länder visat intresse i ämnet.
Den första kända kokboken kom redan i mitten på 1500-talet, men den i dag mest kända i Sverige är Kajsa Vargs, som utgavs 1790.
Hon kom även in på dom olika förutsätt-ningarna för matlagning, som spisar, kärl, kastruller osv.
Sitt sätt att presentera ämnet gjorde nog att det "vattnades" i gommen i hur mycket gott man framställer med hjälp av en kokbok, eller annan litteratur i ämnet.
Vid pennan
Sten